Drożdżami nazywamy mikroskopijnej wielkości grzyby, których nie da się zauważyć zmysłem wzroku. Przy produkowaniu alkoholu ich działanie jest niezbędne. Drożdże są najważniejszym czynnikiem odpowiadającym za udany przebieg fermentacji alkoholowej. Ich praca polega na pochłanianiu...

Od momentu, gdy nasz kraj w XVIII wieku znalazł się pod zaborami, rozkaz carski zabronił wytwarzać wino na terytorium dawnej Polski. Produkcję wina od tamtej pory traktowano jako przestępstwo. Karano je także licznymi grzywnami, w grę wchodziło więzienie, a skonfiskowanie destylatora...

Uwaga! Robimy moszcz

Moszcz większości nieobeznanych czytelników z tematem alkoholi kojarzy się z innym, nieco mniej przyjemnym słowem „mocz”. A przecież moszcz to nic innego, jak sok wyciśnięty ze świeżych warzyw lub owoców w celu produkcji wina lub nalewki. Moszcz wykorzystywany jest także do...

Bez matki drożdżowej nie będziemy mogli wyprodukować dobrej jakości wina. Jest ona niezbędna, by napój alkoholowy w pełni zasłużył na swoją nazwę. Przygotowuje się ją najczęściej na trzy dni przed rozpoczęciem wytwarzania zacieru z drożdży w formie ciekłej, albo suszonej...

Przygotowywanie alkoholi domową metodą, mimo że jest to nielegalne i karane, w naszym kraju wciąż cieszy się sporą popularnością. Decyduje o tym szereg czynników, przede wszystkim być może to, że Polacy zawsze lubili działać na przekór wszelkim obowiązującym normom i zakazom...

Szał domowego wina!

W pierwszej kolejności wybieramy typ owoców, z których chcemy wytworzyć wino. Wino można zrobić właściwie z każdego surowca spożywczego. Przyjęto jednak, że wino to napój z winogron, a pozostałe formy nazywać się powinny napojami wino podobnymi.  Do zakupionych surowców...

Produkcję wina metodą domową zaczynamy od przygotowania moszczu. Jeśli chodzi nam po głowie przygotowanie wina z klasycznych winogron – nie musimy myć tych owoców, ponieważ zawierają one drożdże naturalne. Większość przepisów dokładnie mówi, które owoce trzeba myć przed...