31 stycznia 2016 Udostępnij

Brandy w domowej wersji

Przygotowywanie alkoholi domową metodą, mimo że jest to nielegalne i karane, w naszym kraju wciąż cieszy się sporą popularnością. Decyduje o tym szereg czynników, przede wszystkim być może to, że Polacy zawsze lubili działać na przekór wszelkim obowiązującym normom i zakazom, płynącym najczęściej ze strony wschodniego zaborcy. Drugim, ważnym czynnikiem jest oczywiście cena - alkohole domowo wytwarzane w ostatecznym rozrachunku wychodzą na znacznie tańsze za litr od swoich sklepowych konkurentów. Właściwie obecnie nie istnieje żaden gatunek wina, którego nie udałoby się podrobić metodą domową. Smak pozostaje taki sam, a koszty produkcji w stosunku do sklepowej ceny – zaskakująco niskie. W domowych warunkach przygotować można nie tylko klasyczne wina jabłkowe, gruszkowe, czy cytrynowe, ale także najprawdziwszą brandy. Wystarczy do tego odrobina inwencji oraz znajomość składników tego niezwykle popularnego na całym świecie trunku.



Brandy inaczej nazywane jest też destylowanym winem. Każde piwo można na nią przerobić. Do stworzenia smacznej brandy domowymi metodami będziemy potrzebowali dowolnie wybrane, ulubione wino. Na pewno nie pożałujemy poświęcenia ulubionej butelki wina, bo końcowy smak napoju wszystko wynagradza. Brandy z powodzeniem wytworzyć można ze wszystkich rodzajów win - czyli białych, czerwonych, a także różowych. Na skutek procesu destylacji smak wina ulegnie zmianie. Wino marki Merlot w trakcie tego procesu będzie posiadało trochę mniej dębowy smak, z kolei kwaśny Cabernet Blanc może po procesie smakować jeszcze bardziej wyraziście.
Destylacji dokonujemy poprzez stosowanie specjalnego aparatu. Można kupić go u kogoś zaufanego lub przeprowadzić proces domowym sposobem. Trzeba pamiętać o tym, że jest to zabieg nielegalny.

Kolejnym etapem jest tzw. „starzenie”. Wino, które poddaje się destylacji, leżakowało już wcześniej, więc nie ma większego sensu, by nasze brandy także musiało leżakować. Jeśli jednak zależy Ci na uzyskaniu pełni i optymalności smaku, możesz odłożyć powstałe brandy na jakiś czas, w sumie niezbyt długi. Przygotowujemy więc butelkę, myjemy pod gorącą wodą i wlewamy do niej otrzymany w procesie destylacji napój. Oddestylować trzeba taką ilość, by butelka została napełniona. Butelkę po napełnieniu zatyka się nowym korkiem i odkłada do spoczynku na trzy miesiące co najmniej.

Czas degustowania napoju po trzech miesiącach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Brandy domowa w pełni dorównuje smakiem oraz zawartością alkoholu innym napojom sklepowym z górnych półek. Czas na wspólne biesiadowanie z przyjaciółmi to doskonała okazja do tego, by wszyscy poznali Twoje zdolności przygotowywania wyszukanych i niebanalnych trunków.
Jednocześnie pamiętaj o tym, że destylacja należy do niebezpiecznych i nielegalnych przedsięwzięć. Nie chwal się jej stosowaniem na forum publicznym, bo w niedługim czasie do drzwi Twojego domu może zapukać Policja. Ustawa wprowadziła prawo, iż za nielegalne przygotowywanie alkoholi metodą domową grozić może rok więzienia.