31 stycznia 2016 Udostępnij

Jabłecznik – to nie tylko ciasto.

Jak się okazuje, pod tą nazwą figuruje także niezwykle popularne wino, nie tylko dla koneserów. Przygotować wino z jabłek jest stosunkowo łatwo, przynajmniej raz w życiu każdy z nas miał okazję zaobserwować metodę przygotowywania wina w warunkach domowych. W czasach, gdy w sklepach nie było niczego i polskie rodziny musiały sobie radzić same na miarę własnych możliwości, przygotowywanie wina domowym sposobem stało się normą.

Do jego wytwarzania używano najczęściej właśnie jabłek, ponieważ w sezonie polskie sady zawsze potrafiły solidnie obrodzić w tego rodzaju owoce. Jabłka konkurowały także z gruszkami, porzeczkami oraz truskawkami. Istnieje wiele przepisów na wina jabłkowe, różnica tkwi w szczegółach, w każdym domu metodę przygotowywania wina przeprowadza się nieco inaczej.
Jeśli po raz pierwszy przygotowujesz wino jabłkowe w domowych warunkach, przygotuj następujące składniki:

- 10 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
- 2 kg cukru
- 3 l wody
- drożdże

Jabłka kroimy na cząstki i usuwamy przy tym gniazdka nasienne. Wyciskamy miąższ z owoców wybraną metodą. Jedni mają od tego sokowirówki, inni przepuszczają jabłka przez klasyczną maszynkę do mięsa. Miazgę z jabłek gromadzimy w misce, albo wiadrze, dodatkowo dosładzamy i odstawiamy w kąt na kilka godzin. Wyciskamy miąższ poprzez zastosowanie woreczka flanelowego. Wlewamy wynik pracy do butli, mierzymy objętość i dodajemy jeszcze połowę zawartości cukru. Zazwyczaj daje się maksymalnie 30 dag na jeden litr roztworu. Zanim cukier zostanie dodany, trzeba go rozpuścić w wodzie. Wychodzi mniej więcej pół szklanki na litr miąższu. Dodajemy wszelkie pożywki, drożdże, dokładnie mieszamy. Warto do mieszania użyć dużej łyżki, czy nawet drewnianej łopaty, jeśli zrobi się tego naprawdę dużo. Butlę napełnia się nie do pełna. Balon z zawartością odstawia się na tydzień. Potem dodaje się kolejną porcję cukru. Wymieniamy także watę na korek i montujemy rurkę do fermentacji.
Gdy minie 6 tygodni – proces fermentacji jest już wyraźnie osłabiony. Wino trzeba ściągnąć do drugiego balonu. Zatkanie czystym korkiem z watą daje możliwość rozwoju procesu oczyszczającego wino. Gdy miną trzy miesiące, wino przelewa się w czyste i wyparzone butelki, najlepiej z ciemnego szkła. Trzeba je jeszcze szczelnie zakorkować i zalakować. Od tej chwili wino jabłkowe może dojrzewać nawet kilkanaście lat.
Bardzo mocne wino z jabłek otrzymamy także, gdy na 10 litrów miąższu jabłkowego dodamy 5 litrów syropu, który składa się z 2 kg cukru oraz niecałych 4 litrów wody. Dochodzi jeszcze matka drożdżowa, 25g kwasu z cytryny oraz 6g pożywki. Dalsze postępowania to właściwie szereg wszystkich podobnych czynności, które zostały wymienione powyżej.
Klasyczny jabłecznik ma bardzo wysoka zawartość procentową. W większości przypadków poncz z jabłek miewa 13%. Taki napój należy spożywać powoli i koncentrować się przede wszystkim na degustacji, jeśli nie chcemy, by na spotkaniu towarzyskim mieć problemy ze wstaniem z fotela lub ruszeniem na parkiet. Jabłecznik smakuje wybornie, gdy doprawiony jest solidnie cynamonem oraz goździkami.