31 stycznia 2016 Udostępnij

Kremowe piwo - raj dla smakoszy.

Kto oglądał hit kinowy o przygodach Harry’ego Pottera dobrze wie, że ulubionym napojem bohaterów tego filmu było tzw. „butterbeer”, czyli kremowe piwo. Oficjalnie, napój ten uznawany był za bezalkoholowy trunek, który sprzedawano w różnego rodzaju gospodach i barach wioski, gdzie mieszkali czarodzieje. Przypowieści głoszą, że w owym kremowym piwie znajdziemy jedynie śladowe ilości alkoholu. Jest go tak mało, że ewentualnym upiciem byłyby zagrożone jedynie skrzaty lub krasnoludki. Każdy sukces uczniów Hogwartu tradycyjnie uczczony musiał zostać kuflem słodkiego napoju o kremowej konsystencji. Pito go najczęściej w słynnym pubie Pod Trzema Miotłami wśród śmiechów i gwaru. Aby z bliska przyjrzeć się fenomenowi kulinarnych cudów zaprezentowanych w książce oraz filmach o przygodach Harry’ego Pottera, trzeba koniecznie udać się do parku rozrywkowego Wizarding World of Harry Potter. Problem polega jednak na tym, że ten park znajduje się na drugim końcu świata, w stanie Floryda, w Stanach Zjednoczonych. Najwytrwalsi fani Harry’ego Pottera oraz jego przyjaciół bardzo żałują, że takiego parku nie zbudowano w którymś z państw europejskich. Byłoby znacznie bliżej i wygodniej pod względem transportu.
Szperając w zasobach internetowych, można łatwo natrafić na przepisy, dzięki którym uzyskamy piwo o kremowej konsystencji. Przepisy mogą różnić się między sobą, to nawet dobrze, bo istnieje wtedy okazja do wypróbowania różnorodnych i skomplikowanych smaków, a kubki smakowe na języku człowieka już przyzwyczajone są do poznawania czegoś nowego i w dodatku bardzo to lubią. Przepis, który chcę Wam dzisiaj zaproponować jest tak naprawdę fuzją moich osobistych oczekiwań. Na jego podstawie otrzymuje się piwo niezwykle słodkie, ma ono smak karmelu w połączeniu z delikatnym smakiem masła. Do takiego kremowego piwa warto dodać też kilka kostek lodu. Piwo kremowe sprawdza się zarówno na gorąco, jak i na zimno. Jest bardzo słodkie, dlatego degustacja w moim przypadku kończy się na jednym kubeczku w ciągu wieczora. Nie wiem, może ktoś z Was ma większą tolerancję organizmu na cukier?

Składniki:

- brązowy cukier (zazwyczaj niepełna szklanka)
- 200 ml śmietany kremowej
- 300 ml wody gazowanej
- 2 łyżki waniliowego syropu, może być też wanilia wydobyta z laski
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru – pudru
- kieliszek brandy lub whisky (dla podkreślenia smaku)

Kremową śmietanę wlewamy do garnka, około 4 łyżek, a to, co nam pozostanie ubijamy z cukrem – pudrem. Następnie podgrzewa się dodany cukier do chwili rozpuszczenia, cały czas mieszamy. Dodajemy potem masło z wanilią. Przy szybkim mieszaniu dodajemy wodę gazowaną, ponieważ cukier nie może się w napoju skrystalizować, grudki są niedozwolone. Przygotowany napój przelewamy do szklaneczek lub pucharków. Na wierzch warto położyć jeszcze gęstą warstwę ubitej, pozostałej śmietany.
Napój ten smakuje zarówno starszym, jak i młodszym. Moja rodzina każe mi ostatnio przygotowywać piwo kremowe niemalże w każdy weekend. To najlepszy dowód jego popularności.