31 stycznia 2016 Udostępnij

Pigwa sprawdzi się w... nalewce!

Wprawdzie owoców pigwy nie poleca się jeść w formie surowej, ale znaleźć można szereg metod i przepisów, by w ciekawy sposób zaaranżować smak tych oryginalnych owoców. Oprócz marmolad, dżemów, konfitur oraz kisieli można z nich przygotować całkiem smaczne nalewki, których smak pozostanie na długo po zakończonych, rodzinnych biesiadowaniach. Nie możemy także zignorować faktu, że wielu wielbicieli naparów herbacianych cytrynę zastępuje właśnie pigwą, która poprzez swój cierpki posmak nadaje herbacie większej intensywności smakowej, niż zwykła cytryna. Nalewki z pigwy najlepiej będą smakowały w długie, jesienne i zimowe wieczory, ale nie znaczy to wcale, że nie można się nimi delektować także latem. Schłodzona kilkoma kostkami lodu nalewka z pigwy jest wspaniałym i orzeźwiającym napojem. Zimą warto docenić jej właściwości rozgrzewające. Pigwę uważa się za wartościowy owoc, gdy szukamy oryginalnego pomysłu na przyrządzenie nalewki, kompotu czy konfitury. Należy ją doceniać, bo obecnie spotykana jest coraz rzadziej. Smak surowej pigwy nie pozostawia przyjemnego odczucia w ustach, z kolei z formą nalewki jest już zupełnie inaczej. Duży wpływ mają tutaj substancje słodzące oraz połączenie smaku pigwy z wybranym alkoholem – wódką lub spirytusem. Zdrowotnych właściwości nalewek na bazie pigwy nie można przemilczeć. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C można szybko wyleczyć każde przeziębienie, a dodatkowo wzmocnić także odporność. Początek jesieni powinniśmy więc przywitać w kuchni przy przyrządzaniu tego przydatnego trunku.


Składniki potrzebne do przygotowania nalewki z pigwy:
- 1 kg owoców pigwy
- 1 kg cukru
- 0,5 l wódki
- 0,5 l spirytusu

Przygotowane pigwy trzeba dokładnie umyć i przetrzeć szmatką, jeśli mają intensywne zabrudzenia. Po osuszeniu kroi się je na kawałki, po czym oczyszcza z gniazdek nasiennych. W dużym słoju zasypujemy wszystko cukrem. Po przykryciu słoja lnianą ściereczką lub ręcznikiem stawiamy wszystko na 2 tygodnie w ustronnym miejscu. Po upłynięciu 2 tygodni zlewamy syrop w osobne naczynie i mieszamy go ze spirytusem. Teraz wystarczy wszystko w butelkach szczelnie pozamykać i odstawić w ciemne miejsce na 2 miesiące. Mamy nadzieję, że wytrzymacie ten czas oczekiwania, aż nalewka nabierze charakterystycznego i intensywnego smaku. Po dwóch miesiącach trzeba całość roztworu przefiltrować. Po tym zabiegu nalewka jest gotowa do tego, by rozlać ją do butelek. Pozostałości owoców zalewa się wódką i poddaje filtrowaniu po trzech tygodniach. Końcowy etap tworzenia nalewki metodą domową to połączenie dwóch płynów.
Nalewka z pigwy może funkcjonować jako oddzielny poczęstunek. Można także postarać się o to, by delektowaniu się jej smakiem towarzyszyło także przegryzanie jakichś przekąsek. My polecamy do nalewki super smaczne frytki z dyni. Najlepsze będą takie, które przygotowuje się bezpośrednio w piekarniku, z kilkoma kroplami oleju, bądź oliwy. Nalewka z pigwy jest tak bardzo słodka, że nie potrzebuje dodatkowego wsparcia w postaci ciastek lub cukierków, chyba że przychodzą nam na myśl słodycze lukrecjowe, o charakterystycznym, gorzkim smaku. Ta gorycz będzie ciekawie współgrała i przełamywała słodycz pigwowej nalewki.